מחשוב ענן

כיום שמהירות הפס רחב של האינטרנט כבר לא מהווה מגבלה ושנפחי הדיסקים רק עולים קמו חברות אשר מציעות פתרונות של מחשוב ענן – ענן = אינטרנט. מאפשר לנהל את מערך המחשוב הארגוני, העסקי או הפרטי דרך האינטרנט, החל מגיבוי החומר ועד למכירת שטח אכסון לשרתים.

היות ומשרדים קטנים צריכים פתרונות של רישוי מערכת הפעלה של שרתים, עלות קניית שרת כולל כל הרישיונות מגיע לעשרות אלפי שקלים , מחשוב ענן חוסך ללקוח את ההשקעה הכרוכה ברכישה, תחזוקה ותפעול של תוכנות מחשב, תשתית וציוד, אותם חברות מציעים שטח אכסון הכולל מערכת הפעלה של שרת כולל כל הרישיונות וכולל גיבוי. כך שבעצם במקום להחזיק במשרד ציוד יקר ורישיונות ניתן לעבוד ולאכסן את כל החומר באינטרנט. להימנע מהוצאות גדולות על רכישת ציוד ותוכנות תשתית ומהצורך לנהל אותן. אפשר בקלות להגדיל או להקטין את משאבי המחשוב בהתאמה לצרכים הייחודיים של המשרד בכל רגע נתון וכך לחסוך עוד כסף. מאפשר ללקוח לקנות רק את הסוג והכמות של שירותי המחשוב להם הוא זקוק.

כך נוצר מצב שיותר ויותר חברות קטנות חולקות יחד שטחי אכסון ורישיונות אצל חברות צד שלישי וכך חוסכים אלפי שקלים בשנה ובד בבד משפרים את איכות המחשוב במשרד, החל משיתוף יומנים שהוא המוצר הנדרש ביותר דרך שיתוף קבצים ותיקיות וכמובן הדילמה הקשה ביותר –הגיבוי.

בעבר היו מגבים חומר על קלטות גיבוי – הטייפים היו יקרים מאוד וגם תוכנות הגיבוי לא היו זולות, משרדים קטנים ואנשים פרטיים היו מגבים חומר חשוב ע"י צריבה על דיסקים ואחר כך על DVD. ככל שנפחי הדיסקים גדלו ועקב החשש תמיד שבמידה וחלילה יש שריפה והשרת נשרף גם קלטות הגיבוי נשרפים ולכן הפיתרון של כונן גיבוי נייד נתן מענה טוב לבעיה, אולם, וזה אני כותב גם מניסיון אישי כונני הגיבוי היו מתקלקלים הרבה ליפני המחשבים שהם מגבים, כל נושא הניידות והטלטול לא היטיב עם השרידות של אותם כוננים. וכעת הלהיט החדש הוא כאמור גיבוי בענן, ע"י שליטה מרחוק מתקינים קליינט המנטר באופן קבוע את התיקיות המוגדרות לגיבוי ופעם ביום מעלה את החומר אל השרתים של החברה המגבה.

יתרון נוסף שיש לנו בפתרון של מחשוב ענן הוא הזמינות, הגישה לקבצים זמינה בכל עת ומכל מקום. כך שאם עד עכשיו כדי לעבוד היינו צריכים להיות נוכחים פיזית במקום העבודה הרי ששירותי ענן מאפשרים לנו גישה לסביבת העבודה גם אם אנחנו בבית, בפגישה ואפילו אם אנחנו נמצאים בחו"ל. יתרון בולט נוסף שיש לנו בפתרון ענן הוא כמובן השרידות לא משנה מה קורה במשרד החומר שלנו כבר במקום בטוח, האומנם? אנו בעצם סומכים על אמצעי הגיבוי והשרידות של החברה המגבה, ומה קורה אם להם יש חלילה שריפה באתר? מה לגבי אבטחת המיידע? הרי יש להם גישה מלאה למחשבים שלנו ובטח לחומר המגובה אצלם באתר.

החיסרון הבולט  של מחשוב ענן הוא הריכוזיות – מחשוב ענן אמנם פוטר אותנו מתלות בטכנאים ותוכנות, אך הוא מרכז את התלות שלנו בספק שירותי הענן וביציבות החיבור לאינטרנט. לפעמים ההתממשקות בין התוכנות המשרדיות והעננים השונים עשויה להיות מורכבת. מישהו אחר מחזיק בבעלות על תשתית המחשוב בה אנו משתמשים, אין לנו את אותה רמה של שליטה על הנתונים וביצועי היישומים, שלא לדבר על היכולת לבקר או לשנות את התהליכים והמדיניות של החברה בכל מה שנוגע להרשאות ושיתופים ברשת, אין את הגמישות הניהולית של המשאבים ברשת הפנימית.

ישנם ספקי שרתים וריטואלים ומחשוב ענן רבים וכמו בכל מוצר לא כולם שווים ברמת השרות והמוצר שהם מספקים, ההבדל הוא ברמת החומרה והשירותים הנוספים שכל אחד מהספקים מציע, הבדלים אלו באים לידי ביטוי בצורה משמעותית ברמת הביצועים וברמת האמינות של השרת והתשתית כולה.

לכן אנחנו נדרשים להבין מעט יותר גם בנתונים הטכניים של החומרה שאנו שוכרים ולא להתייחס רק למחיר, אנו צריכים לבדוק איזה מעבד יש לנו על השרת הווירטואלי שכן יש לזה השפעה מידית על ביצועי המערכת, באיזה מערכת וכונני אכסון-הדיסקים הקשיחים הם משתמשים, מה המהירות של מערכת האכסון?, מי היצרן של השרתים? והאם אני יכול לשדרג ולהתאים אישית כל פרמטר בשרת היות והגורם החשוב ביותר שאותו יש לשקול הוא כמות המשאבים שמוקצים לשרת. וכמובן התחייבות חד משמעית שהמשאבים המיועדים יוקצו לשימוש הבלעדי של הלקוח ולא יחלוק אותם עם משתמשים אחרים. עקרון זה תקף גם לגבי משאב הזיכרון  RAM.

לסיכום, ישנן יתרונות ברורים למה כדאי לנו כיום להעביר את התשתית המחשובית של העסק לענן ויחד עם זאת ישנן גם סיכונים לא מבוטלים במהלך זה, כיום אין עדיין סטנדרטים ברורים וחוקים בענף זה ההולך וגדל מיום ליום, כלי הפיקוח והתחזוקה נמצאם כעט בתהליך של התהוות וכמו כל דבר שקורה באינטרנט יעבור עוד זמן עד שגופים חוקיים ומשפטיים יתנו בדיעבד תוקף למציאות שנוצרת.

בינתיים, כמו בכל מחזור חיים של מוצר, מתודולוגיה וטכנולוגיה בהתחלה המכירות יגדלו באיטיות אבל בעקביות וככל שהצרכנים יכירו את הרעיון וספקי השירות יפגינו אחריות ויציבות המודל של מחשוב ענן ילך ויתפוש תאוצה ויתפוס מקום לגיטימי כאשר כל אחד ואחד מאיתנו ישקול ויחליט באיזה מודל הוא יבחר עבור השימוש בשירותי המחשב בבית ובעסק.

כתיבת תגובה